Minggu, 24 Mei 2009

Resepi dan Tips masakan











"Makan pandai..Memasak belum tentu pandai"
Dalam hal ini penulis akan memberikan sedikit Tips resepi makanan yang mungkin dapat bermanfaat bagi pembaca semuanya.

Resepi kumpulan masakan yang akan penulis berikan tidak begitu banyak, tetapi saya harapkan setidaknya dapat memberikan atau menambah pengetahuan dalam masak memasak.


Resepi membuat masakan rendang


Bahan :
1 kilogram daging sapi dipotong menjadi 16 potong
2-3 butir kelapa diambil santannya
1 lembar daun kunyit
100 gram cabai merah halus
100 gram bawang merah dihaluskan
5 lembar daun jeruk
1 batang serai dimemarkan
4 siung bawang putih dihaluskan
1 potong jahe dimemarkan
1 potong lengkuas dimemarkan
1 sendok teh garam atau menurut selera

Cara membuat :
Semua bumbu dan santan dimasak, bila sudah mendidih daging dimasukkan.
Masak dengan api sedang sampai keluar minyaknya lalu kecilkan apinya, aduk perlahan-lahan sampai mengering berwarna cokelat tua kehitaman.